torsdag den 30. juli 2015

Bindevævet og kroniske smerter i ryggen, nakke og skuldre

Nyere forskning slår nu fast, at bindevævet spiller en langt større rolle for sundheden og vores fysiske velbefindende end hidtil antaget. Hvordan vores bindevæv har det, kan have betydning for, om vi f.eks. får ondt i hovedet, lænden eller i ryggen. Ordet ”bindevæv” er kommet på manges læber og måske har du hørt din yoga instruktør eller idrætstræner omtale fænomenet.

Hvad er bindevævet egentligt og hvilken rolle spiller det for os mennesker?

Bindevævet fungerer som en slags hinde med mekaniske styrkeegenskaber, der holder vitale dele af organismen sammen – indre organer, muskler, led, sener, knogler og ikke mindst huden. Som et gennemgående elastisk netværk i kroppen bestående af fibrene kollagen og elastin og som er smurt ind i en gelé-lignende substans, binder bindevævet f.eks. muskler og knogler til hinanden samt sørger for at holde de indre organer godt på plads. Bindevævet optræder i forskellige former i kroppen alt efter formålet – noget netværk er mere fint, som f.eks. de slimhinder der beklæder kroppens indre overflader, mens andet er mere kraftigt og hårdt som gummibånd.
I muskelstrukturen spiller bindevævet en vigtig rolle ved at få muskelfibre til at glide let frem og tilbage, når vores krop er i bevægelse.

Årsagen til, at vi f.eks. får smerter i ryggen, skyldes bindevævet i højere grad end muskulaturen. Bindevævet er sammensat af stærkt vandbindende makromolekylære bestanddele. Ved meget stillesiddende arbejde har bindevævet en tendens til at trække sig sammen (dehydrering) og blive stift og spændt. Man har fundet ud af, at bindevævet indeholder 6 gange så mange nerveceller end muskulaturen og bindevævet er i stand til at sende et signal til hjernen om, at det gør ondt, når dets tilstand er dårlig. Dette er en vigtig opdagelse, som kan hjælpe mange, der lider af kroniske smerter – ikke mindst i ryg, skuldre og nakke.

Den gode nyhed er, at det er forholdsvis nemt at optræne bindevævet til optimal smidighed og funktion. Gode gå- eller løbeture, cykling til og fra arbejde samt den hårdere form for fysisk træning er excellent til vedligeholdelse og styrkelse af bindevævet.
Har du ligget syg i længere tid, kræver det en ekstra indsats at styrke og smidiggøre bindevævet igen.
Alsidig bevægelse er særlig vigtigt for børn og unge - det vedligeholder et smidigt og stærkt bindevæv, som får stort betydning for, hvordan de trives, når de bliver voksne.

Professor og overlæge Michael Kjær på Bispebjerg Hospital anbefaler, at man træner minimum tre gange ugentligt for at gøre bindevævet yngre. Som QiGong og Tai Chi instruktør vil jeg godt slå et slag for bevægelseskunsten. QiGong er en af de mest enkle, alsidige og effektive træningsformer, som styrker og vedligeholder bindevævet alene af den grund, at øvelserne giver nogle vitale stræk i alle dele af kroppen.

Jeg ville selvfølgelig være en rigtig dårlig instruktør, hvis jeg nu anbefalede dig kun at øve QiGong tre gange om ugen. Faktisk kan du få et fantastisk start på din dag ved at træne QiGong 20-30 min. hver dag i perioden en time før solopgang til omkring to timer efter solopgang. På dette tidspunkt er der ingen eller kun lidt uro i æteren og Qi (livsenergien) er meget frisk, ren og vital. Den tidlige morgen praksis giver stort udbytte, booster din energi for resten af dagen og på sigt modelleres dine mere subtile menneskelige kvaliteter som mental styrke, indre ro og balance. Derudover følger andre gevinster som bedre søvn, en smukkere hud og et godt udseende osv.

Hemmeligheden er nemlig den, at bindevævet fungerer som en slags ”organ” for livsenergien (Qi), som har mange vigtige funktioner i organismen. En af Qi´s vigtigste opgaver er at holde sammen på alle dele af organismen. Uden livsenergi ville vores indre organer eller blodkar ikke kunne fungere og vi ville "falde fra hinanden" og miste blod etc.
I tilknytning til bindevævet, der ligger lige under huden, har vi en gitterstruktur, som videregiver de elektromagnetiske energier gennem kroppen (Qi). Når dette væv er smidigt og afslappet, har vi sørget for, at de ”veje” som qi bevæger sig ad gennem kroppen er åbne og uden hindringer kan vedligeholde et optimalt flow. På samme måde forholder det sig med livsenergien dybere inde i kroppen. QiGong forbedrer gennemstrømningen af Qi i vores meridianbaner i kroppen, udskifter dårlig Qi og erstatter den med frisk Qi. Blokeringer opløses osv. Når vi undgår Qi-stagnation og blokering i kroppen, undgår vi kroniske smerter og lidelser.

En interessant ting ved bindevævet, der forbinder muskler og knogler, er, at det er organiseret i lange baner gennem kroppen – de såkaldte ”bindevævslinier”. Det betyder i princippet, at dette gennemgående netværk af bindevæv f.eks. forbinder ryggen med rygsøjlen, maven, lænden, balderne og videre ned bag på låret, knæ, hæle og fødder. Har du smerter et sted i ryggen, kan det altså skyldes, at du har problemer længere nede i f.eks. benene. Denne opdagelse passer rigtig godt sammen med den traditionelle kinesisk medicins antagelse om, at årsagen til f.eks. hovedpine og lidelser i nakke, skuldre og ryg ofte findes længere nede i kroppen - enten pga. din kropsholdning forårsaget af gamle skader i hofte, knæ eller fødder, eller ved spændinger i mave/ mellemgulv. Tilstanden i kroppens fundament afslører måske den mulige årsag. 

Ryglidelser og hovedpine er i Danmark blandt de hyppigste årsager til sygefravær og er ofte forbundet med et uhæmmet stort forbrug af Ibuprofen og Panodil.
Selvom vi tager disse piller med analgetika, er smerten stadig dér, hvor den opstod. Medicinen bedøver det center i hjernen, som skal registrere smerten og så er en ond cirkel startet, fordi det væv, hvor smerten befinder sig i, stadig er under en stresspåvirkning og udsender elektriske impulser, som vi ikke længere registrerer. Med tiden bliver vævet i det område mere og mere ”dødt” og der skal mere smertestillende medicin til at klare smerten.

Ved at arbejde med øvelser som f.eks. QiGong, Yoga og Tai Chi vedligeholdes bindevævet effektivt og du forebygger/ lindrer smerte, ubehag og flere kroniske lidelser i kroppen.
Her vil bevidstheden præsenteres for en primær smerte, så snart den opstår, hvilket gør, at du ret hurtigt kan slippe smerten igen. Den opløser sig. 
50 % af den kroniske smerte, som vi mennesker ofte døjer med, består i, at vi ikke møder primærsmerten, når den opstår. Oftest sker der så det, at smerten tager til, indtil vi sætter os for at møde den som en direkte og åben oplevelse. På den måde er smerten i modsætning til analgetika, der sløver sindet, vores bedste læremester og som holder os bevidste, skarpe og vågne igennem livet.

Bevidstheden fungerer i sin rene form som et brændpunkt af helende livsenergi, der opløser uhensigtsmæssige tilstande i vores krop og sind. Om du vil gøre brug af den force, naturen allerede har skænket dig eller om du vil gøre dig selv mere afhængig af smerte-stillende medicin er dit eget valg.

Jeg starter løbende kurser op i QiGong, meditation og afspænding, hvor du inviteres til at bruge denne kunstart i praksis. Du er velkommen til at læse mere på www.mind-fitness.nu


Rigtig god dag til dig og dine.

Lars Christian Schmith – Mentor, QiGong- og mindfitness instruktør -  Juli 2015


- Over and out…..)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar