onsdag den 15. juli 2015

DRIK VARME DRIKKE I SOMMERVARMEN

Her i sommervarmen er det fristende at tage den kolde sodavand eller juice ud af køleskabet for at slukke tørsten. Men hvad er egentligt hemmeligheden bag den sunde væskebalance og hvorfor er det bedst at holde sig fra kolde drikke, når temperaturerne stiger?

Ud fra et sundheds-synspunkt er det faktisk bedst helt at undgå de meget kolde drikke, men når udendørstemperaturen sniger sig op imod de 25 gr eller derover er det endnu vigtigere. Hvorfor?

I den traditionelle kinesiske medicin beskriver man livsenergiens faser i kroppen udfra et samspil mellem de to komplementære principper "yin" og "yang". Yin betegner kulde og yang betegner ild eller varme. De ydre påvirkninger af vores krop som f.eks. varme, vil få kroppen til at reagere på en bestemt måde for at opretholde balancen mellem yin og yang.

På en varm sommerdag bliver kroppen udsat for en kraftig yang-påvirkning - typisk vil blodårene udvide sig og huden bliver fugtig. Inde i kroppen søger yang (varme) udad mod huden for at harmonisere krops-temperaturen. Nu vil der være et relativt yin-overskud i kroppens midte ved organerne, som gør, at kroppen vil have svært ved at omsætte kolde drikke (yin). Det der typisk sker, hvis vi drikker en kold cola eller juice i varmen, er, at væsken går lige igennem vores system og udskilles hurtigt gennem urinen. Vi har altså ikke vundet ret meget ved det.

Drik lune/ varme drikke i varmen
Langt bedre er det at drikke opvarmede drikke (yang) som f.eks. grøn te eller urtete. Yang aktiverer kroppens omsætning af væsker, hvor yin hæmmer. Når vi drikker det opvarmede i sommervarmen, kan vi altså bedst samarbejde med kroppens naturlige omsætning af væsker.
På den måde kan kroppen opretholde sin mest effektive måde at afkøle på, nemlig gennem fugt og damp. Her vil der ske en naturlig afkøling af kroppen, hjertet og lungerne. Men der sker også som følge heraf en naturlig afkøling af sindet, så vi ikke koger over rent følelsesmæssigt og mentalt i sommervarmen.

Hvis du er opmærksom, kan du selv mærke en forskel ved at følge denne fremgangsmåde.

.
Forslag til en nem og læker langtids-svalende sommerdrik:

Tag nogle blade grøn te eller et tebrev med ren grøn te i en stor kop/ eller kande. Tilføj en lille dusk citronmelisse, hvis du har det. Skær to små både af en øko-citron og put det i koppen før, det overhældes med kogende vand ( bedst ved ca. 95 gr). Lad teen trække mindst 4-5 min. Smag til med honning. Drikken er nu klar. Drik den varm eller lun.


God sommer til alle og pas på jer selv i varmen
QiGong Instruktør og holistisk mentor Lars Christian Schmith - juli 2015.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar